Tajlandski restoran Sabai u Rijeci

Rijekom teče duh Tajlanda!


Kada brižljivi par ruku ponese ono najbolje i najsočnije s tajlandskih mora i planina i donese do vaših tanjura i nepaca uz dobro društvo i puno smijeha, tada govorimo – Sabai, sabai... Dobrodošli u prvi tajlandski restoran u Rijeci, ali i šire.

Tko smo?

KADA HRANA SPAJA DUŠE, A OSMIJEH POVEZUJE RUKE

U Sabaiju se sve vrti oko hrane i atmosfere. Pitali smo se kako tajlandska hrana može postati riječki autohtona. I sjetili smo se: Živimo u gradu koji teče, prihvaća sva lica i ostvaruje snove. U gradu sviju – svaka nacija je autohtona. Tako su naša dva lokalna putoholičara i gurmana uz ponešto uvjeravanja, istini za volju, uspjeli uvjeriti našu glavnu kuharicu Somi i njenu obitelj profesionalnih i iskusnih kuhara da za svoju luku izaberu – Rijeku. S nama otkrijte zašto je Sabai tajlandski restoran novo mjesto koje ne slavi samo najbolju hranu već i najbolju atmosferu. Atmosferu dijeljenja. Ovako nešto još nije bilo u našem gradu, a bome ni šire... Pitali ste se kako originalna tajlandska hrana, Rijeka i autentičnost idu zajedno? Ooo, jako dobro…


Zašto tajlandska?

NE SAMO DA SPADA U JEDNU OD NAJZDRAVIJIH KUHINJA NA SVIJETU VEĆ…

... je i savršeno izbalansirana. 

Tajlandska kuhinja posvećuje vrijeme detaljima i balansu čime tajlandska hrana postaje profinjen spoj povrća, mesa i začina. Povrće je dopola kuhano te time zadržava najvažnija nutritivna svojstva, meso fantastično obrađeno, a igra začina svemu daje neodoljiv šarm i originalan okus. Tajlandska hrana ima izražen karakter. Da bismo ju uspješno približili našim nepcima kod nas ćete moći birati začinjenost odnosno ljutinu svog jela i igrati se s okusima. Još kad ih sparimo s najboljim pivima, vinima i ostalim pićima... Ahhh. Rekli su nam da ne biramo udobne stolice da što prije dođu sljedeći gosti, ali mi ne želimo da odete. Tajlandska hrana podrazumijeva ceremoniju kuhanja pa samim time i ceremonija uživanja. 

Sjedite, jedite, pijte, družite se i slavite život!


Vegetarijanska i veganska tajlandska hrana u Rijeci?

SASTOJCI BILJNOG PORIJEKLA

1000 boja se sa slikarske palete tanjura, preljeva u rapsodiju okusa… Tajland je tradicionalno budistička zemlja, a pošto su mnogi budisti vegetarijanci ili vegani, tajlandska je kuhinja većinom bazirana upravo na sastojcima biljnog porijekla. Jela koja nisu vegetarijanska ili veganska često se vrlo lako pretvaraju u vege opcije zamjenom samo nekoliko sastojaka. 

U Sabaiju će dio ponude na meniju uvijek biti vegetarijanska tajlandska hrana i veganska tajlandska hrana za sve naše sugrađane vegetarijance i vegane, a kako konstantno razvijamo i dodajemo nove okuse bit će i gluten free i finih jela.


Posebnost

ZAČINI, SVJEŽE NAMIRNICE, RUČNI RAD...

Naša tajlandska kuhinja je posebna po tome što upotrebljavamo svježe namirnice. Da, vjerovali ili ne, ali naši egzotični biljni prijatelji dolaze svježi na vaš tanjur, a umaci...? Mi umake ne kupujemo. Mi ih radimo vlastitim rukama od svježih začina iz egzotičnog tajlandskog vrta. Shvatit ćete da Sabai restoran nije običan tajlandski restoran u Rijeci. Sabai je obitelj. Obitelj u kojoj vlada ljubav prema hrani i životu. Poklonite nam dio svoje ljubavi i postanite dio naše obitelji.


Zdravica i hommage mjestu

Kao veliki lokal patrioti cijenimo i obožavamo povijest našega grada i čuvamo spomen na nju. Nalazimo se u prostoru bogate povijesti. Prostoru koji ima već izražen i definiran čvrst karakter. To je prostor nekadašnjeg najelitnijeg riječkog bordela „La Grotta“ koji je do 2021 godine desetljećima bio u vlasništvu obitelji Černogorac koja ga je njegovala, pazila i razvijala na temeljima koji su utkani u ovaj prostor od početka 20 stoljeća. Na to razdoblje će vas podsjetiti cjenik na zidu špiljskog ulaznog dijela restorana koji po nekim izvorima simbolizira ulaz u podzemlje ili samo pitajte našeg konobara za više detalja. Sada je ovo prostor koji i dalje gaji duh egzotike i mistike i to kroz nenadmašnu i odličnu tajlandsku hranu u Rijeci. Pa baš kao što tajlandska hrana po običaju poziva obitelj i prijatelje na druženje tako i mi ovim putem, držeći čaše visoko, pozivamo Vas uz posvetu sljedećim riječima: Neka ovo mjesto bude mjesto susreta i druženja. Mjesto opuštanja, prijateljstva i smijeha. Neka ovo mjesto bude, kako bi Tajlanđani rekli – Sabai. Dobrodošli i živjeli!